Amning og de komplikationer der kan medfølge

Har du et ønske om at amme dit barn? Er du nervøs for at du ikke har tilstrækkelig mælk? Eller bange for at få brystbetændelse?

Her får du råd og vejledning til hvordan du kan stimulere dig selv til mere brystmælk, sætte skub i nedløbsrefleksen eller behandle dig selv for brystbetændelse.

Promovering af brystmælk

Der kan være flere årsager til at mælken ikke løber til eller at der bare ikke er nok mælk.

I dette modul  går jeg lidt mere i detaljer om hvad årsagen eventuelt kan være ud fra et traditionelt kinesisk medicinsk perspektiv. 

Derudover finder du mine anbefalinger til akupressur, zoneterapi og kost for at fremme produktionen af brystmælk. 

Stimulering af akupunkturpunkter kan være virkelig effektiv til at fremme amning. Jeg har givet beskrivelserne af hvert punkt, der er effektive til at fremme modermælk og placeringerne.

Stimuler punkterne flere gange om dagen, især før og under amning kan det være en fordel at stimulere disse punkter.

Da vi alle er individer kan årsagen til utilstrækkelig modermælk naturligvis være forskellig fra individ til individ. Så det, der virkede for din ven eller kollega, virker måske ikke for dig og omvendt. Det vil være forskellige teknikker og punkter, der virker for alle. Så disse punkter er vejledende, og nogle af punkterne fungerer måske rigtig godt for dig og andre måske ikke. Og det er helt ok.

Så når du stimulerer disse punkter, hold øje med din krop og dine bryster, mærk energien og strømmen af ​​qi. Hvis du mærker en forandring, måske at dit bryst strammes op, eller du mærker måske en prikkendekildende fornemmelse, eller måske mærker du noget andet, så har du fundet et punkt, der fungerer rigtig godt for dig. Bliv ved med at stimulere, indtil du føler dig tilfreds.

Hvis du opdager, at dette ikke virker for dig -  så prøv med zoneterapi.

Hvis du synes, at det virker rigtig godt - så fortsæt det gode arbejde, og hvis du har lyst, kan du selvfølgelig prøve de andre teknikker. photo-1613451411927-49444b8f3f2f
9:38
Katja Maria Grønne

_Y9A1069-3
22:16
Katja Maria Grønne

photo-1483691278019-cb7253bee49f
17:57
Katja Maria Grønne

Brystbetændelse

Ingen ønsker at opleve brystbetændelse. Men desværre er det noget de fleste mødre kommer til at opleve på et eller andet tidspunkt.


Årsagen ti brystbetændelse kan være mange. Men især hvis brystet ikke tømmes helt under hver amning, kan det resultere i brystbetændelse. 

Heldigvis er der flere ting man kan gøre ved det. Med akupressur og zoneterapi er du rimelig godt på vej. Derudover er der nogle gamle husmor råd som jeg har tilføjet. 

Husk at når du skal komme brystbetændelse til livs med akupressur, er det vigtigt at være konsekvent, stimulere punkterne i dybden (læs - det må godt gøre ondt), og stimuler punkterne i minimum 5 minutter hver. YES - det er en masse arbejde. Men gør det imens du ammer, så er det til at ha med at gøre. Du kan også få din partner til at hjælpe dig. Men du skal gøre det jævnligt også efter brystbetændelsen er væk. Så skal du blive ved i hvertfald 1 uge endnu.

Det skal for en god ordens skyld lige nævnes at jeg ikke er ammevejleder. Jeg rådgiver blot og deler ud af mine egne erfaringer fra min praksis og på egen krop. 
Husk altid at kontakte din læge, hvis det bliver for meget. Der skal du virkelig lytte til din krop, din intuition osv. En ubehandlet brystbetændelse kan resultere i operation - og der vil du ikke hen. 


Nedløbsrefleksen


Nedløbsrefleksen er en oxytocin dannet reflex. som gør at mælkekirtlerne stimuleres og mælken løber til.
Oxytocin udløses normalt indenfor 30 sekunder efter barnet er lagt til. Nogle gange sker det blot af synet af barnet eller måske af et andet barn. Følelsen af nedløbrefleksen kan være forskellig fra mor til mor. Men ofte føles det som en kilden, sitren eller prikkende fornemmelse. 
De første gange barnet lægges til kan det måske enda være lidt smertefuldt. Med tiden kan nogle sletikke mærke refleksen. 
En kombination af akupressur punkterne Ty1 og Ren17 er et rigtig godt sted at starte for at åbne op for nedløbsrefleksen. Læs mere om de 2 punkter i afsnittet om akupressur nedenfor.

Jeg vil for god ordens skyld nævne at jeg ikke er ammevejleder, men jeg rådgiver blot ud fra min egen læring fra egne erfaringer i min praksis og på egen krop.

Nedløbsrefleksen
photo-1483691278019-cb7253bee49f
11:21
Katja Maria Grønne

photo-1613451411927-49444b8f3f2f
7:28
Katja Maria Grønne